Over ons

PlayBack is expert in het communiceren met jongeren. Al 15 jaar bereiken we  jongeren, hun ouders en docenten met onze interactieve en educatieve voorstellingen over onderwerpen als (online) pesten, alcohol en drugs, diversiteit, omgaan met geld en mentaal welbevinden.We hebben de overtuiging dat elk onderwerp met jongeren te bespreken valt en vertellen met onze theatervoorstellingen verhalen over jongeren die te vaak onbesproken blijven. Erna voeren we oprechte, soms confronterende, vaak ontroerende gesprekken met jongeren in een veilige setting. Jongeren krijgen een podium om hun gevoelens en gedachten te delen over de thema's uit hun leefwereld. Ze leren hun leeftijdsgenoten en zichzelf beter begrijpen, zodat ze hun mening aanscherpen, zelf keuzes kunnen maken en bewuster kunnen handelen. Hiermee draagt PlayBack bij aan de ontwikkeling van de persoonlijkheid van jongeren én aan verbinding en begrip tussen jongeren onderling. 

In onze ouderavonden en docententrainingen verbeteren we de communicatie over onze onderwerpen tussen pubers en volwassenen en zo vergroten we de waardevolle impact op jongeren. Onze voorstellingen sluiten altijd aan bij lesprogramma’s of speciale themaweken binnen school zoals de Gezonde School, Burgerschapslessen of het pestprotocol van school.

Partners
In de afgelopen jaren hebben we een groot netwerk van samenwerkingspartners opgebouwd zoals onder andere gemeenten, Centra voor Jeugd en Gezin en GGD ’en. Allemaal onderschrijven ze de toegevoegde waarde van onze werkwijze. Samen met hen zetten we ons landelijk en regionaal in om overal jongeren te bereiken.
De herkenbare situaties op het toneel schetsen heldere dilemma’s waarmee wij inzicht geven in gedrag en groepsdynamiek. Met een goed gevoel voor humor maken onze acteurs onderwerpen die vaak onbesproken blijven bespreekbaar. Zonder te oordelen. Zo wordt de ongrijpbare puber weerbaarder en sociaal vaardiger. Ook delen wij onze kennis met iedereen die met jongeren te maken heeft tijdens de ouderavonden en trainingen voor professionals. We ondersteunen jongeren hiermee in de groei naar volwassenheid.

Bewustzijn bij meer dan 40.000 jongeren
Theatergroep PlayBack, opgericht in 2006, is uitgegroeid tot een professioneel theatergezelschap dat jaarlijks 800 voorstellingen speelt op middelbare scholen door het hele land. Met ruim 40.000 jongeren gaan we jaarlijks het gesprek aan. Ook maken we bij 14.000 ouders en 1.500 docenten en andere professionals bekend wat er speelt onder jongeren en hoe ze hierover met hen kunnen praten.

PlayBack ontwikkelde de afgelopen jaren in eigen beheer 11 jongerenproducties (inclusief lesmateriaal) en 6 ouderavonden. In 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018 behaalde PlayBack de 1e plaats van ‘Beste inners Cultuurkaarttegoed CJP’, binnen de sector theater van CJP.

Meer weten? Bekijk de inhoud van alle voorstellingen.