Over ons

Communiceren over alcohol, drugs, (online) pesten, culturele diversiteit, seksualiteit, liefde, agressie, mentaal welbevinden en geld met pubers is zo makkelijk nog niet. Toch zijn het allemaal pittige en actuele onderwerpen die een grote rol spelen in het leven van jongeren op weg naar volwassenheid. Theatergroep PlayBack maakt deze maatschappelijke thema’s bespreekbaar onder jongeren tussen 12 en 18 jaar, hun ouders en docenten. Educatief en interactief theater vormt het speelse decor voor een confronterende en pakkende dialoog over deze gespreksthema’s. Zo krijgt de vaak ‘ongrijpbare puber’ inzicht in zichzelf, waar hij voor staat en wordt hij weerbaarder en sociaal vaardiger.

Integrale aanpak
Met een goed gevoel voor humor maken de acteurs zware onderwerpen bespreekbaar op middelbare scholen. Zonder te oordelen gaan ze in gesprek met jongeren. Door dit gesprek te koppelen aan de theatervoorstelling gaan verbeelding en realiteit hand in hand. Noem het prikkelend. Of speels. Maar vaak ook confronterend, waardoor het beklijft. Het stopt natuurlijk niet na zo’n voorstelling. Ook ouders en docenten krijgen, tijdens aparte voorstellingen, herkenbare en soms hilarische scenes voorgeschoteld. Op treffende wijze weten de acteurs hen een spiegel voor te houden. Deze zogenaamde integrale aanpak werpt de nodige vruchten af. Het stemt ouders en docenten tot nadenken over hoe je dergelijke levensthema’s integreert in het leven van de jongeren van nu.

Bewustzijn bij meer dan 280.000 jongeren
Theatergroep PlayBack, opgericht in 2006, is uitgegroeid tot een professioneel theatergezelschap dat jaarlijks 800 voorstellingen speelt op middelbare scholen door het hele land. Met ruim 40.000 jongeren gaan we jaarlijks het gesprek aan. Ook maken we bij 14.000 ouders en 1.500 docenten en andere professionals bekend wat er speelt onder jongeren en hoe ze hierover met hen kunnen praten.

PlayBack ontwikkelde de afgelopen jaren in eigen beheer 11 jongerenproducties (inclusief lesmateriaal) en 6 ouderavonden. In 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018 behaalde PlayBack de 1e plaats van ‘Beste inners Cultuurkaarttegoed CJP’, binnen de sector theater van CJP.

Meer weten? Bekijk de inhoud van alle voorstellingen.