Terug

Wat doen jongeren vooral op hun telefoon of tablet? dinsdag 15 november 2016

Uit recent onderzoek* blijkt dat jongeren dit jaar vooral Whatsapp, Youtube, Facebook en Snapchat gebruiken. Tip: als Snapchat of Instagram je totaal niks zegt, vraag je kind of leerling eens om het uit te leggen of te laten zien! Meisje, 15 jaar: Snapchat is gewoon supercool omdat je altijd kan zien wat mensen de hele dag doen. Lekker de hele dag mensen lastig vallen met foto’s."

Een korte uitleg van de hipste jongerenmedia online:

Snapchat
Snapchat is vooral een populaire chat app onder jongeren (1 miljoen gebruikers in Nederland). Het is niet gek als je geen account hebt: boven de 40 jaar gebruikt slechts 1 % deze app. Met Snapchat kun je video’s en foto’s versturen naar vrienden. Je maakt een foto of een korte video, voegt hier eventueel nog wat tekst of tekeningen aan toe en je bepaalt daarna hoe lang de ontvanger het bericht mag zien (1-10 seconde).

De charme: doordat de content op Snapchat maar kort verschijnt kunnen jongeren lekker gek doen. Het zijn dus vaak foute en grappige foto’s die jongeren aan elkaar doorsturen. Snapchat begrijp je goed met deze video of lees deze uitgebreide uitleg op Mijnkindonline of Nrc next.

Instagram
Bijna 60 % van alle Nederlandse jongeren (tot 19 jaar) maakt gebruik van Instagram. De app is hiermee in Nederland het grootste digitale medium dat gericht is op het delen van beeld. De app slaat voor jongeren de brug tussen het plaatsen van snapshots van persoonlijke gebeurtenissen en het plaatsen van meer artistieke foto’s (wat eerst op Flickr werd gedeeld). Het is ook een leuk medium om in de klas te gebruiken, zie bijv. deze tips. 
Zie ook deze heldere uiteg op Youtube.

Pinterest
Pinterest is een sociaalnetwerksite die fungeert als online prikbord. De gebruiker kan over het hele web afbeeldingen pinnen en vervolgens op een van de aangemaakte moodboards plaatsen. Leuk voor docenten: gebruik Pinterest ook in het klaslokaal!

Foursquare 
Foursquare is een applicatie en website om allerlei plaatsen mee te ontdekken. Met Foursquare kan iedereen een mening geven over de plaatsen (restaurants, uitgaansgelegenheden en recreatiemogelijkheden) die zij bezoeken.

Twitter
Met Twitter vertel je in korte berichten (maximaal 140 karakters) waar je mee bezig bent. De populariteit van Twitter onder jongeren neemt al een aantal jaren af. De belangrijkste reden waarom jongeren afhaken is dat het hen te weinig oplevert of dat het hen teveel tijd kost.

WhatsApp
Is het nodig om iets over deze app te schrijven? Vooruit, kort: Whatsapp is de meest gebruikte chat app onder jongeren. Whatsapp vervangt het oude sms-en. Via de app kun je met personen, maar ook met groepjes chatten via het internet. Naast tekstjes stuur je ook foto’s, video’s en audio bestanden.
Evy, 17 jaar: "Ik zit in elf groepsapps. Van mijn bijbaantje, de vriendengroep, een chat waarin we een filmavond plannen, twee schoolchats, een groepsapp met het gezin, twee met de familie en nog een meidengroep."

Facebook
Op Facebook deel je jouw persoonlijke interesses met anderen. Sinds 2015 daalde het gebruik onder jongeren een klein beetje (de app is nu bijvoorbeeld ook populair onder 65-plussers) maar het blijft reuze-populair onder jongeren. Speciaal voor ouders die vrienden zijn met hun kind, hierbij een leuke reactie:

'Mijn moeder heb ik al lang geblokkeerd. Soms zet ik er dingen op die ze niet hoeft te weten enzo. En ik zie haar de hele dag al, dan hoef ik haar ook nog niet op Facebook te zien. Blokken is supermakkelijk, dus dat heb ik gedaan.

— Quote van een meisje van 15 jaar - 3FM

Youtube
Jongeren kijken veel filmpjes op Youtube. Waarom? In de eerste plaats om de tijd te doden als ze zich vervelen. Verder kijken ze gericht naar nieuws over mode, sport en celebritries, om te ontspannen of om de nieuwste video’s te zien. Jongeren volgen veel vlogs: een soort online dagboek. Naast het feit dat vlogs een leuk tijdverdrijf zijn, hebben vloggers ook als voorbeeldfunctie. Door de persoonlijke interactie bouw je een soort band op met de vlogger, waardoor het lijkt op een echte vriend of vriendin. Daarnaast kunnen vlogs elk moment van de dag worden bekeken, wat past binnen de lifestyle van jongeren.
*bron: http://www.frank.news/2016/03/15/jongeren-youtube-en-netflix-onmisbaar-facebook-en-tv/

*Bron: het Nationale Social Media Onderzoek van Newcom, september 2016. (Via een online vragenlijst hebben dit jaar meer dan 10.000 mensen van 15 jaar en ouder meegedaan aan het onderzoek)