Terug

Verhaal moeder: 'Hij zou het verschrikkelijk vinden als hij wist dat ik hier zo mee zit' dinsdag 15 november 2016

Voor veel ouders is het een zware dobber: regels stellen en praten over sociale media-, telefoon en tabletgebruik (of soms: misbruik). Met onze ouderavond Log In probeert PlayBack ouders een handje te helpen. Petra, moeder van een 15-jarige zoon, was bij de ouderavond Log In en vertelt over haar ervaring.

Wat vond je van de ouderavond?
Ik vond het ontzettend herkenbaar, de types en situaties die gespeeld werden. Het was net alsof ik thuis was met mijn zoon. Ik zag precies zijn gedrag: ‘Inderdaad, zo doet hij’.  Ik bedoel het niet verkeerd maar zo reageren ze gewoon, de pubers van tegenwoordig.

En thuis bij jou, stel je regels over sociale media of internet?
Er zijn regels, maar ik merk het laatste jaar dat we niet op tijd genoeg regels gesteld hebben. Ik vind het heel lastig om die nu alsnog te stellen. Het is namelijk niet ‘in samenspraak met’, want hij wil die regels toch niet. Onze zoon gamet heel veel, hij zit veel achter de computer. Dat stoort ons, omdat het sociale leven met hem en zijn vrienden hierdoor minder wordt. We vinden dat jammer voor hem, het is gewoon een leuke sociale jongen. En ook niet onbelangrijk: de dalende schoolresultaten en de schaarse tijd die besteed wordt aan huis/ leerwerk. Zelf vindt hij dit echter onzin. Elk gesprek wordt afgedaan alsof we ons teveel zorgen maken en dat er niks aan de hand is. Dit maakt regels stellen dus heel lastig.

Neem je dan iets mee uit deze avond?
Ik wil proberen rustiger te blijven en dingen beter te gaan snappen. Ik wil begrijpen waar zijn interesse vandaan komt, dus mij beter in hem verplaatsen. Ik had nog wel meer willen horen over gameverslaving: hoe praat je hierover? Hij zou het verschrikkelijk vinden als hij wist dat ik hier zo mee zit en hier ook met de GGD over heb gepraat. Ze dachten daar dat het wel meeviel, bij de GGD. Maar ik vind het moeilijk en we maken ons er zorgen over. Ik zie dit probleem bij veel ouders om ons heen, ook van jongere kinderen. Dan denk ik: wees op tijd met duidelijke regels stellen, anders is het te laat.

Ik spreek Petra twee maanden na Log In.
Wat heb je aan de tips gehad?

Ik heb mijn zoon bovenstaand interview laten lezen en hij snapt mijn standpunt maar vindt het toch wel 'dikke  onzin'. Gelukkig lacht hij bij deze mededeling. De tips die ik vanuit de voorstelling ter harte heb genomen zijn vooral het proberen te snappen wat hij zo leuk vind aan het gamen. We praten wat meer, niet alleen over gamen want dan doe ik figuurlijk gezien de deur dicht, maar ook over koetjes en kalfjes. We blijven in gesprek. Daarnaast realiseren mijn man en ik ons dat dit een fase is waar hij uiteindelijk doorheen komt. Verder zouden we het toejuichen als deze voorstelling ook voor de puberjeugd gespeeld zou worden en dan met name de interactie na elke sketch.*[redactie: PlayBack speelt vier verschillende interactieve jongerenvoorstellingen door het hele land]

*Wegens privacy redenen noemen we geen achternaam en plaatsnaam in dit interview.

Met dank aan Petra!

Ook interesse in de ouderavond Log In voor ouders op jouw school of gemeente? Neem contact op met de accountmanagers Marieke Boel of Yvonne Vlijm van PlayBack.