Terug

Thema Serious Request ook taboe in Nederland woensdag 12 november 2014

3FM vraagt met Serious Request dit jaar aandacht voor meisjes, die in conflictgebieden slachtoffer worden van seksueel geweld. Seksueel misbruik is een taboe, door schaamte omgeven. Ook in ons land is het belangrijk om seksueel grensoverschrijdend gedrag onder jongeren aan de kaak te stellen. Loveland is een aangrijpende jongerenvoorstelling, die jongeren mondiger maakt in het uitspreken van grenzen. Hierdoor worden ze minder makkelijk slachtoffer van seksueel geweld. De voorstelling raakt, spiegelt en zet aan tot nadenken. Loveland laat de jongeren zien dat het verdrietig is om je bij de eerste keer seks niet veilig te voelen en maakt duidelijk dat zijzelf met hun liefje bepalen hoe ze vrijen.

Op de camping gebeurt het…
In de puberteit onderzoeken jongeren hun persoonlijke seksuele identiteit. Het is belangrijk dat ze daarvoor de ruimte krijgen en dit in veiligheid kunnen doen. Maar hoe maak je als docent het thema seksualiteit bespreekbaar en respecteer je tegelijkertijd de privacy van je leerling? PlayBack speelt hierop in met de theatervoorstelling Loveland, die door heel Nederland op middelbare scholen plaatsvindt. De voorstelling draait om Alice, Menno, Steve, Kristel, Melissa, Ylia: 6 jongeren die elkaar tijdens hun zomervakantie op een grote familiecamping ontmoeten. De magie van de broeierige zomer vult de lucht met lust en liefde. De spanning op het jongerenveld stijgt en seks lijkt onvermijdelijk… Na afloop gaan de acteurs met de kinderen in gesprek over de eerste keer, luisteren naar jezelf en de zoektocht naar je eigen seksuele behoeftes.

Cruciale rol van ouders en docenten
Om de jongeren écht te bereiken spelen zowel ouders als docenten uiteraard een cruciale rol. PlayBack biedt docenten een persoonlijke training over communiceren met jongeren rondom dit thema. Medio maart 2015 is aanvullend lesmateriaal beschikbaar. De bijbehorende ouderavond Bedtime Stories schetst een herkenbaar en soms een hilarisch beeld hoe ouders thuis veelal met dit onderwerp omgaan. En vooral ook hoe ze een veilige thuishaven kunnen creëren voor hun kind om hier vragen over te stellen. Zoals een leerling van het Corbulo College in Den Haag zo mooi verwoordde: "Weet je, die gasten zeggen gewoon wat ze bedoelen en ze draaien er niet, zoals mijn ouders, omheen."