Terug

Theatertour Shame on you maandag 25 november 2019

Stel, je naaktfoto staat online. Hoe voelt dat? Of hij gaat op social media rond. Hoe ga je daarmee om? In samenwerking met Helpwanted heeft Playback een interactieve theatervoorstelling gemaakt dat gaat over online seksueel misbruik.

Onze theatertour ‘Shame on you’ is op maandag 25 november van start gegaan. We zijn begonnen in Amsterdam en reizen nu door naar andere steden in het land. Onderwerpen als sexting, grooming (digitaal kinderlokken) en mediaopvoeding staan centraal.  Door middel van deze voorstelling willen we over dit onderwerp in gesprek gaan met jongeren en ouders. Tijdens deze tour bereiken we ruim 5400 leerlingen en 600 ouders. 

Het verhaal
De voorstelling verteld het verhaal over Aya en Feico. Feico ( 16 j) en Aya ( 14 j) hebben verkering en flirten online wat af. Op een avond laat Feico in de kroeg, dronken, aan zijn vrienden een foto van Aya zien waarop ze een ontbloot bovenlijf heeft. Hij is trots op hoe mooi Aya is. “Ze heeft the beauty and the brains” roept hij terwijl zijn telefoon rond gaat en al zijn vrienden Aya haar naakte lichaam bekijken. Een van de vrienden, Barry, stuurt de foto in een app naar zichzelf. Dit is het begin van een storm aan nare berichten die Aya over zich heen krijgt. Ze zou een slet en een hoer zijn. De foto van haar lichaam wordt meer dan 1000 x gedeeld. De liefde tussen Feico en Aya houdt geen stand. Aya durft bijna niet meer naar school. Alleen haar beste vriendin Donna is er nog om haar te helpen.

Helpwanted
Helpwanted is er voor kinderen en jongeren tot 26 jaar (en hun opvoeders), die te maken hebben (gehad) met online sexueel misbruik, zoals de verspreiding van naaktfoto’s, afpersing met naaktbeelden (sextortion) of grooming (digitaal kinderlokken). Kinderen en jongeren kunnen contact opnemen via het meldformulier op de website of de chat. Voor opvoeders, hulpverleners en docenten is er een telefonische hulplijn. Helpwanted.nl geeft concreet advies en tips, bijvoorbeeld over het doen van aangifte of over het verwijderen van de beelden van internet. Verder biedr helpwanted lesbrieven en voorlichtingsfilmpjes voor professionals die met jongeren in gesprek willen over de risico’s van het internet.

Waarom Shame on you
Het internet is niet meer weg te denken uit het leven van kinderen. Het bied jongeren mogelijkheden om te leren, nieuwe mensen te ontmoeten en de wereld en hun eigen ‘ik’ te ontdekken. Maar het brengt ook risico’s met zich mee. Regelmatig berichten media over voorvallen van de verspreiding van naaktfoto’s, cyberpesten of grooming met in sommige gevallen zelfs zelfmoord of fysiek seksueel misbruik als gevolg. In het afgelopen jaar zijn scholen, de politie en de hulpverlening in Nederland veelvuldig geconfronteerd met zaken waarbij kinderen slachtoffer zijn geworden van sexting en grooming. Door middel van interactief theater en discussie zullen leerlingen van schoolklassen in Utrecht en Noord-Holland en hun opvoeders meegenomen worden in wat er gebeurt als je naaktfoto online komt te staan. Daarnaast willen wij jongeren en hun ouders de mogelijkheid bieden om over deze onderwerpen in discussie te gaan met professionals, ervaringsdeskundigen en elkaar.

Wil je meer informatie over de tour of wil je een school aanmelden? Mail dan met info@helpwanted.nl of klik hier.
Theatertour Shame on you