Terug

Sexting: wat doe je eraan? In gesprek met Helpwanted woensdag 1 november 2017

In de week van 27 november werkt PlayBack samen met Helpwanted, een organisatie waar je online misbruik kunt melden. PlayBack speelt meerdere voorstellingen en ouderavonden over sexting en online veiligheid. Wat doe je bij sexting en welke tips geef je jouw kind of leerling? We vragen Maaike Pekelharing, coördinator van Helpwanted, om advies.

Dagelijks melden 1 of 2 jongeren zich bij Helpwanted.nl omdat hun naaktfoto is verspreid. Wat is het eerst wat jullie doen bij een melding?
We worden meestal gebeld of gemaild door jongeren en gaan met hen meekijken: welke stappen kan hij/ zij het best nemen? Moet hij/ zij aangifte doen bij de politie, moeten we hulp bieden bij het offline halen van gegevens, moeten de ouders erbij betrokken worden? Het is per situatie verschillend wat iemand nodig heeft van ons.

Hoe bieden jullie hulp bij offline halen van de gegevens? Is dat moeilijk? Hoe kan een jongere dat zelf aanpakken?
We hebben een handleiding waarbij je dit kan leren, waar we jongeren naar verwijzen. We kunnen daarnaast zelf contact opnemen met sommige websites zoals Facebook. Dan wordt het aan beide kanten aangekaart. Daarnaast hebben we op onze site een voorbeeldmail.

Durven de jongeren het ook thuis te bespreken of is Helpwanted vaak hun eerste aanspreekpunt?
Helpwanted is meestal het eerste aanspreekpunt. We proberen jongeren er toe te zetten om het ook zeker thuis onder de aandacht te brengen.

Doen er vaker meisjes melding dan jongens?
Het is ongeveer fifty fifty. Meisjes doen vaker melding van sexting. Maar in het geval van financiële sextortion bellen er vaker jongens en mannen. Sextortion is chantage na het delen van naaktbeelden, daar worden vaker mannen slachtoffer van. Bij financiële distortion wordt een jongen/ man online benaderd door een knappe vrouw en vervolgens gechanteerd om geld.

Momenteel hebben jullie een opvallende campagne: ‘Hou m’n tieten lekker voor jezelf’ of, de herenvariant, ‘Hou mijn piemel lekker voor jezelf’ waarom hebben jullie hier voor gekozen?
Wij vinden het niet kloppen dat de slachtoffer, degene die de foto maakt, degene is die als fout wordt gezien. Terwijl degenen die de foto doorsturen de daders zijn, we moeten hén bereiken. Hoe kun je dit bewerkstelligen? We zijn in samenwerking met Fier en Free a Girl op zoek gegaan naar een campagne die aanspreekt bij jongeren tussen 14 en 17 jaar. Het was fijn dat onze samenwerkingspartijen contact hadden met BN-ers als Gwen van Poorten. Rumag (lifestyle-merk dat veel teksten en quotes online verspreidt) heeft ons ook goed geholpen onze campagne onder de aandacht te brengen.

Welke tip kun je jouw kind geven met betrekking tot het delen van (seks)foto’s?
Wees je bewust van de risico’s. Wat nu leuk en spannend is, kan later vervelende gevolgen hebben.
Als je toch seksueel getinte foto’s stuurt, gebruik dan de volgende tips om de risico’s zo klein mogelijk te houden:
- Zorg ervoor dat je op de foto niet herkenbaar in beeld bent.
- Stuur alleen seksueel getinte foto’s naar iemand die je goed kent en vertrouwt. Dus niet naar iemand die je alleen online hebt ontmoet en nooit in het echt.
- Spreek af om de foto na het gesprek meteen te verwijderen.
- Bewaar de gesprekken. Gaat er iets mis, dan heb je bewijs. 

Ook een goede tip: stuur deze sexting tips van Gwen van Poorten naar je kind

En wat kunnen ouders of docenten doen om een jongere te helpen?
Het is belangrijk om niet boos te worden. Zorg dat je er bent voor je kind en zoek samen naar een oplossing. Als docent kun je ook een gesprek voeren met degene die de foto heeft doorgestuurd/ voorlichting geven op school wat voor effect het doorsturen van deze foto’s heeft. 

Met dank aan Maaike Pekelharing van Helpwanted!