Terug

PlayBack leest Autoriteit van Paul Verheage Morgen

Stel: je zoon van 14 jaar noemt jou, zijn moeder, een kankerhoer. Hoe straf je hem en hoe ga je met hem in gesprek? Maar vooral: Hoe behoud je als ouder je autoriteit? Welke reactie spreekt je aan? “Ik wil dat je respect hebt voor mij als moeder!” Of: “Nu pak ik dus voor zes weken je telefoon af.” Of: “Waarom scheld je me ineens zo uit?”

Psycholoog en psychoanalyticus Paul Verheage schrijft een pakkend filosofisch en sociologisch boek over de betekenis van macht en autoriteit in deze tijd. Volgens Verheage wordt alles beter als we autoriteit niet meer als vies woord zien. Macht noemt Verheage ‘uitgesteld geweld’. Als je je beroept op de autoriteit volg je samen afspraken die voor iedereen gelden. 

Verhaege in een interview met De Correspondent: “Het probleem van onze tijd is dat het patriarchaat verdwenen is, als derde factor in de autoriteitsstructuur, zonder dat er een nieuwe grond voor een nieuwe autoriteit in de plaats is gekomen. Hierdoor is automatisch gezag, van de leraar, de politieagent, de dokter, de vader des vaderlands, maar ook van ouders niet meer te herstellen. Integendeel: elke herstelpoging valt noodgedwongen terug op die tweeledige structuur, met als gevolg dat macht de plaats inneemt van autoriteit. En dat is zeer gevaarlijk, want het introduceert willekeur.