Terug

Of je stopt hiermee of de stekker gaat eruit woensdag 1 november 2017

Erna, moeder van drie zoons (9, 12 en 14 jaar) ging eind oktober naar de ouderavond Log In. We zijn nieuwsgierig naar haar ervaringen, en hoe zij het thuis aanpakt met haar gamende zoons. ‘Toen mijn zoon het had verprutst met zijn toets, mocht hij een aantal dagen niet online’.

Hebben jullie thuis regels m.b.t computer- en telefoongebruik?
Nee, niet zo veel. Zolang het maar goed gaat op school en zij zich sociaal opstellen thuis, en zij niet slapen met hun telefoon op hun kamer. Over het algemeen werkt dit goed zo. Omdat we twee computers hebben en drie zoons, moeten ze vanzelf wisselen op den duur.

Ik wil niet dat er gescholden wordt in huis. Dat gebeurt soms als ze naar van die vloggers kijken, dan nemen ze het gedrag over. Dan zeg ik: Of je stopt hiermee of de stekker gaat eruit. Dan kiezen ze wel eieren voor hun geld. En laatst had mijn zoon het verprutst op school. Het hele weekend vroeg ik: Heb je wel geleerd? Herhaaldelijk zei hij dat hij geen toetsen had, dus niks hoefde te leren. Uiteindelijk kreeg hij toch een onvoldoende voor z’n toets. Toen mocht hij 3 a 4 dagen niet online. Natuurlijk is dit lastig voor een kind, maar over het algemeen luisteren ze alle drie goed, gelukkig.

Weet je wat je kind online en op zijn/ haar telefoon doet, praat je hierover met hem/ haar?
Wij hebben twee computers thuis in de woonkamer, dus ik zie vaak wat er gebeurt. Dit is meestal gamen (Minecraft, FIFA, Roblox) of filmpjes kijken op YouTube. Dit gamen gebeurt meestal met klasgenoten of vriendjes. Mijn oudste zoon heeft ook een tablet en mobiele telefoon. Wat hij precies doet op zijn kamer, weet ik niet. Hij heeft een Whatsapp-groep met zijn klas; verder chat hij nauwelijks.

Zijn er apps/ games van je kind die je wat ‘te ver’ vind gaan?
Soms willen vriendjes wel bloederige games spelen zoals GTA. Dat hoeft van mij niet zo. Mijn kinderen vinden dit ook niet zo leuk, zij spelen liever spellen als Minecraft, Roblox en RocketLeaqe.

Er wordt tegenwoordig veel gefilmd op school, doet je kind dit ook? Laat hij/ zij je filmpjes zien?
Ja, ze filmen kleine dingen. Bijvoorbeeld dat hij een Mentos in een fles cola gooit, en dat ie ‘m dan laat schieten. Of skateboard en voetbalfilmpjes. Ze laten deze filmpjes wel eens zien. 

Je hebt de ouderavond Log In bezocht. Wat heb je hiervan opgestoken?
Het was heel leuk om te zien dat veel andere ouders dezelfde issues hebben met hun kinderen. Het was herkenbaar en grappig. En het was heel leuk dat de acteurs steeds in hun rol bleven, ook tijdens het nagesprek. Ik dacht na afloop: ‘Ach, zo erg hebben wij het gelukkig niet met onze kinderen.’

Heel veel dank aan Erna voor haar verhaal!
(de kinderen op de foto zijn niet de zonen van Erna)