Terug

Interview: PlayBack voorstelling in jeugdgevangenis woensdag 21 juni 2017

Onlangs speelde PlayBack de jongerenvoorstelling Hot Spot, over drank en drugs op het Forensisch Centrum Teylingereind in Sassenheim. Wat vonden de jonge gedetineerden van onze voorstelling? Herkenbaar of ver van hun bed? En wat doen de bewoners van deze jeugdinstelling zoal in de zomervakantie? We vragen het Cees Pina, teamleider activiteiten en nazorg van het Forensisch Centrum Teylingereind.

Hoe ziet een dag voor jullie jongeren eruit?
Al onze jongeren verblijven op een leefgroep, met zo’n 8 tot 10 jongeren. Ieder heeft een eigen kamer, met tralies. De jongeren verblijven zo’n 12 á 13 uur per dag buiten hun kamer. Een groot deel van de dag speelt zich af in de gemeenschappelijke leefruimte. Hier is een grote woonkamer, keuken, doucheruimte, washok, wc en aansluitend een luchtplaats.

De dag biedt veel structuur en heeft een duidelijk ritme. Hier hebben de jongeren behoefte aan. Hoe de dag eruit ziet? Om 7u45 gaan de deuren van de kamers open en na het douchen is er een gezamenlijk ontbijt. Daarna wordt er samen opgeruimd; ieder heeft een taak zoals tafeldekken, afruimen, vloer vegen/dweilen etc. Om 9 uur start school, hier intern. De jongeren gaan hier 's ochtens en 's middags heen. Dit hele proces wordt begeleid door pedagogisch medewerkers. Na school is er in de middag en avond een activiteitenprogramma met sport/ vrije recreatie/ mediatheek/ muziek/ bezoek: elke dag zijn er per leefgroep andere activiteiten. Iedere groep heeft per dag een aantal luchtmomenten, dan gaan de jongeren naar buiten.

Per leefgroep is 2 x in de week ruimte voor bezoek, en 3 x in de week mag men sporten. Verder is er drie keer per week een groepstraining genaamd Tops en hebben jongeren daarnaast individuele therapie, of hebben zij individuele gesprekken met reclassering of advocaat.

Hebben jullie vaker theater of cultuur in de jeugdinstelling?
In eerste instantie waren we huiverig voor theater: Slaat het aan bij onze doelgroep? En een grote groep jongeren bij elkaar kan in onze instelling extra risico’s geven. Maar we hebben een aantal jaar geleden een theatergroep in huis gehaald met een voorstelling specifiek over gevangenen. Dat vonden we heel leuk en passend. Daarna hoorden we van PlayBack, en hebben we de voorstelling NU geboekt, over omgaan met geld. Dat ging heel goed: jongeren hadden het er dagen later nog over. Ook omdat het iets bijzonders is hier. Voor veel jongeren is theater echt iets wat ze voor de eerste keer zien. De vibe was gelijk goed. Zo’n theateropstelling en voorstelling is voor veel van onze jongeren toch spannend, het was muisstil in de zaal. Daardoor merk je dat ze echt geboeid zijn. Het hielp mee dat de acteurs de voorstelling erg overtuigend neerzetten. Vanwege de goede ervaring hebben we dit jaar ook Hot Spot geboekt.

Hoe verliep de voorstelling? Herkenden de jongeren zich in de personages van Hot Spot?
Hot Spot gaat over alcohol en drugs. Drank is hier niet zo’n issue, er mag hier absoluut niet gedronken worden. Een klein deel van jongeren blowt wel graag. Dat mag hier natuurlijk ook niet, maar het gebeurt soms toch. Uiteindelijk maakte het niet zo uit dat de personages alcohol dronken: de jongens herkenden zich in de patronen, verhaallijnen, in thema’s als groepsdruk en beïnvloeding. Of het om alcohol of wiet gaat: ze herkenden de situaties. En ze zaten geboeid te kijken naar het verhaal. De interactie verliep ook goed. In het begin gingen de jongens met lichte tegenzin het podium op, maar hierna volgden snel anderen. De dynamiek was leuk, de jongens in het publiek applaudisseerden luid en vonden het maar wat mooi.

Voor PlayBack en alle scholen is het bijna zomertijd. Wat doen jullie jongens in de zomervakantie?
In de zomer gaat onze interne school vier weken dicht. We organiseren dan een zomervakantie-programma met allerlei recreatieve activiteiten. Het is belangrijk dat we de structuur enigszins vasthouden. Elke dag zijn er een aantal activiteiten, zoals een voetbaltoernooi, een street work-out of verschillende workshops zoals een rapworkshop, brassband en een reptielenworkshop waarbij jongeren ook wat kunnen leren. Daarnaast er is een heus zwembadje voor de nodige verkoeling tijdens de warme zomerse dagen. De jongeren mogen in de ochtend soms ook iets langer uitslapen dus de vakantietijd is wel iets waar jongeren naar toe leven.

Met veel dank aan Cees Pina!