Terug

Ik zeg niks als mijn dochter thuiskomt met drie foundations dinsdag 28 maart 2017

Angela, moeder van de 17-jarige Merel en de 14-jarige Huub bezocht samen met haar man onze ouderavond Credits. We vroegen Angela: Hoe ga jij thuis om met geld, waar loop je tegenaan en wat heb je opgestoken van Credits? ‘Kinderen willen iets nu hebben en niet over vier weken. Dat levert discussies op’.

Hoe praat jij met je kind over geld?
Ik wil graag dat mijn dochter nadenkt over de waarde van geld, dat ze zich daarvan bewust is. Dat je niet zomaar alles kan kopen wat je wil hebben. Dat begon toen zij voor het eerst zakgeld kreeg. Dan besprak mijn dochter met mij: kan ik het nu kopen? Als het te weinig geld was, dan moest zij wachten en sparen.

Is het makkelijk om hierover met je kind te praten?
Nee, het levert soms discussies op. Kinderen willen iets NU hebben en niet over 3, of 4 weken. Wat soms werkt is een voorbeeld van mezelf geven, om haar te overtuigen. Als ik mooie schoenen wil, dan moet ik soms ook wachten en doorsparen tot ik genoeg geld heb.

Wat vind je van de dingen die zij koopt?
Ik ben het altijd niet eens met haar keuzes, maar dat laat ik niet merken. Onze dochter houdt erg van make-up. Laatst kwam ze thuis met drie foundations. Ik denk dan: waar heb je nou drie foundations voor nodig?  Ook had ze onlangs een zwart truitje gekocht, terwijl ze in de kast al twee zwarte truitjes heeft hangen. Ik reageer dan enthousiast, maar vraag haar ook ‘Goh? Je hebt toch ook die andere zwarte truitjes nog?’ Haar reactie is dan dat het nieuwe truitje net weer iets anders is. Ik vind het goed om haar bewust te maken van haar aankoop. Wellicht denkt ze erover na en neemt dit mee bij een volgende aankoop die ze doet. En drie foundations: het is haar zakgeld en op dat moment haar keus. Ik laat het voor wat het is.

Wat vond je van de ouderavond Credits?
Superleuk. De interactie met de mensen in de zaal was heel leuk, de drempel is laag om te reageren op de acteurs. Ik ben zelf ook op de vloer geweest. Dat was bij een scene waarbij een puber haar vader herhaaldelijk vraagt om geld. Uiteindelijk geeft hij haar toch 10 euro, maar heeft hier achteraf spijt van. Er werd mij gevraagd hoe ik dit aan zou pakken. Ik heb de puber gevraagd waaraan zij het geld precies besteedde, maar ze kon niet goed vertellen hoe het zat. Ze had geen overzicht waaraan ze het geld precies besteedde. Ik heb haar voorgesteld om een week lang bij te houden waar ze het geld aan uitgeeft. Dit vond ze een goed idee. Aan het einde van die week kwam ze erachter dat ze het geld aan “zinloze” dingen had uitgegeven. Door middel van het opschrijven en het praten daarover, hoopte ik dat ze zich meer bewust zou worden van haar bestedingspatroon. Ik vond het best eng, ik ben niet gewend om voor een grote groep te staan. Maar door de fijne interactie met de acteurs valt het ook wel mee.

Wat neem je mee uit deze avond?
Het is goed om altijd in gesprek te gaan met je kind, zonder dat je daarbij op één lijn hoeft te zitten. Als ouder/verzorger moet je kinderen bewust maken van wat ze willen en niet bang zijn om door te vragen.

Als ik Angela een aantal dagen later spreek zegt zij…
De avond en het thema zijn zeker blijven hangen. Met mijn man, vriendinnen en familie heb ik het thema besproken en het is erg leuk om te zien dat dit een thema is dat bij veel mensen leeft.  Het is ook leuk om te zien dat veel mensen er in grote lijnen hetzelfde mee om gaan, maar iedereen er weer uniek op zijn eigen manier op reageert.

Met dank aan Angela!