Terug

Ik dacht dat mijn dochter helemaal nog niet met seks bezig was dinsdag 11 juni 2019

‘Ik begrijp nu dat ze gewoon geen manier weet hoe het er met mij over te hebben. Die manier moet ik haar aanreiken als ouder.’ Dit is een van de vele reacties die door ouders gegeven worden tijdens onze ouderavond Bedtime Stories, over seksualiteit en liefde. Voor een gezonde seksuele ontwikkeling is het belangrijk dat kinderen en jongeren veilig kunnen ontdekken. Schaamte, spanning,  frustratie, respectloosheid kan deze ontwikkeling in de weg zitten.

Als jongeren leren zich weerbaarder op te stellen, en hun grenzen en wensen beter aan te geven, dan kunnen ze zelf die veiligheid waarborgen. Ouders kunnen hun jongeren hierin ondersteunen. Bijvoorbeeld door voorlichting te geven. Hoe je dat dan precies doet, daar worstelen veel ouders mee. Hoe open ik het gesprek, hoe houd ik rekening met hun privacy, hoe zie ik of iets aankomt?

Niet altijd een goed gesprek
Met Bedtime Stories proberen we ouders concrete gesprekstechnieken aan te reiken. ‘Ik verwacht altijd een reactie van mijn zoon als ik met hem dit soort dingen bespreek. Nu begrijp ik dat het ook al mooi is als hij alleen maar even naar me luistert, ik moet niet steeds een ”goed gesprek” van hem verwachten,’ reageert een ouder.

Social media en LGBT
Ook seks via sociale media en verschil in geaardheid komen aan bod. Sarah is 16 jaar en post zichzelf erg naakt en uitdagend online. Sammie en Koen kleden zich voor de camera uit voor elkaar. Hoe bespreek je dit? En Jim wil aan zijn ouders vertellen dat hij verliefd is op een jongen. Hoe ondersteun je je kind zichzelf te zijn in zijn seksuele voorkeur?

Meer informatie
In de interactieve ouderavond wordt er veel gelachen en gedeeld. Een vader zei: ‘Ik dacht dat het beter was als mijn vrouw al die intieme gesprekken met onze dochter voerde, maar nu weet ik dat ik het ook kan doen.’ Wil je dit zelf ervaren? Kijk dan hier voor meer informatie.