Terug

Hoe mediawijs is jouw kind? woensdag 26 november 2014

“Rinka ‘photoshopt’ het hoofd van Joachim in een plaatje van een doodgereden konijn op het spoor. Ze heeft inmiddels al meer dan 60 likes. Als Joachim na school naar huis loopt opent hij Facebook en ziet dit plaatje.” Wat doe jij als je vader of moeder bent van Rinka of Joachim en je hoort zoiets? Deze passage komt uit de oudervoorstelling Log In. Een indringende avond over veilig internetgebruik, het virtuele sociale netwerk, cyberpesten en verleidingen op internet.

Praten, lopen en internetten
Deze week wordt extra aandacht gevraagd voor het belang van mediawijsheid voor kinderen en hun omgeving in de Week van de Mediawijsheid. Het is goed om bewust stil te staan bij het gebruik van internet door kinderen. Want kinderen vinden steeds jonger online hun weg. Internet is in hun ogen een vanzelfsprekend onderdeel van hun dagelijkse leven. Zoals je leert praten, lopen en schrijven, leer je ook internetten. En dat doe je altijd en overal. Met vriendjes, maar ook met onbekenden. Juist door de anonimiteit van dit medium kleven er ook risico’s aan. Denk bijvoorbeeld aan cyberpesten, intimidatie en (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.

Leven zonder internet is onmogelijk
Hoe ga je daar als ouders mee om? Het internetgedrag van je kind is tenslotte vaak lastig te controleren. Toch kun jij óók in de digitale wereld je zoon of dochter begeleiden. Woon de ouderavond Log In of Like Me bij. Op pakkende wijze krijg je een spiegel voorgehouden hoe je grenzen bepaalt, afspraken maakt en vooral ook een open gesprek voert met je eigenzinnige puber. Want 1 ding is zeker: je kind kan zich een leven zonder internet simpelweg niet voorstellen. En hier ligt een schone taak voor jou hoe je jouw kind(eren) leert hier goed mee om te gaan.