Terug

Geslaagde première Rijk 13 oktober in Rotterdam vrijdag 14 oktober 2016

‘Is er armoede in Nederland?’ vraagt PlayBack aan vmbo-scholieren van het Melanchthon Kralingen tijdens de première van Rijk. De vraag verdeelt het publiek. ‘In Amerika, daar moeten ze op straat leven, in Nederland niet. Hier regelt de gemeente dingen voor je’. De première van Rijk levert genoeg stof op om over te praten, donderdag 13 oktober in het Bibliotheektheater Rotterdam. Rijk is vanaf heden landelijk te zien in het voortgezet onderwijs.

Kelsey staat bij een fastfoodtent met vriendin Jamie. Jamie heeft geen cent op haar rekening, maar durft dit niet tegen Kelsey te zeggen. Ondertussen pusht Kelsey haar een menu te bestellen ‘Toe nou’. Uiteindelijk leent Kelsey geld van Jamie tegen haar zin. De twee meiden zijn personages in de voorstelling Rijk. ‘Wat doe jij in zo’n situatie?’ vraagt de gespreksleider van PlayBack vervolgens aan de Melanchthon-leerlingen. ‘Leen je makkelijk geld?’ Het publiek wordt uitgenodigd op het podium om Kelsey en Jamie te adviseren. ‘Wees gewoon duidelijk’ zegt een van de scholieren. ‘Echte vriendinnen begrijpen dat’.

Eén op de vijf scholieren op het voorgezet onderwijs heeft het thuis financieel gezien moeilijk, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Deze scholieren krijgen weinig hulp van hun ouders in het omgaan met geld. Daarnaast schetst de Nibud een trend dat ouders de afgelopen jaren steeds meer voor hun kinderen betalen, zodat deze ook niet leren budgetteren. Een preventieve aanpak op scholen in omgaan met geld is dus geen overbodige luxe. 

Na afloop ontpopt een acteur zich tot gespreksleider die met de leerlingen in gesprek gaat over de herkenbare dilemma’s en keuzes uit de voorstelling.  ‘Maakt het uit hoeveel geld je hebt voor je imago?’ vraagt de theatergroep bijvoorbeeld. ‘Jazeker’, zegt een van de jongens. ´Als je dure merken draagt, vallen de meisjes eerder op je!´. ‘Schoenen moeten wel van een merk zijn’, beamen veel jongeren. Maar, zegt ook een meisje: ‘Uiteindelijk gaat het niet om het uiterlijk.’