Terug

Gamen: Generatiekloof of reden tot paniek? zondag 1 januari 2017

Gamen: veel jongeren zijn er gek op. Uren brengen ze door achter het scherm met het bouwen van werelden, schieten van vijanden of online voetballen. Veel ouders maken zich zorgen over de ‘beeldschermzombies’. Generatiekloof of reden tot paniek? We vragen preventie adviseur Tanna Luiten van Iriszorg om advies.

Veel ouders vertellen tijdens onze ouderavond Log In dat ze zich zorgen maken over het game gedrag van hun kind (meestal zoon). Wat raad je hen aan?
Ik begrijp hun zorgen. Ik heb zelf ook een zoon op het voortgezet onderwijs. Je wil controle houden op je kind, en je wil je kind leren wat gezond en ongezond is. Maar ouders vergeten vaak dat het leven voor jongeren anders is dan dat voor hen vroeger: álles speelt zich online af. Het is dus niet zo dat een kind maar één ding doet op zo’n beeldscherm, nee: hij/ zij stuurt berichten, maakt huiswerk, kijkt een YouTube vlog en gamet soms tegelijk. Weet jij als ouder wat je kind precies aan het doen is online? Zorg dat je dit wel weet. Praat erover, kijk mee of vraag ernaar. En laat je eens wat dingen uitleggen die je nog niet wist. Ontdek wat voor jouw kind online belangrijk is.

Toch zijn dit vaak andere jongeren dan de jongens die uren achter elkaar shooter games spelen.
Dat klopt. Verschillende dingen tegelijk achter je beeldscherm doen is ‘gezonder’ dan jongeren die alleen maar zitten te gamen. En het wordt problematischer als kinderen niet meer live met vrienden afspreken, niet meer gaan voetballen, niet meer de stad in. Dan wordt het een gevaar. Wees op de hoogte en stel regels. Sommige ouders zijn erg vriendelijk met hun kind (‘ja, hij heeft die laptop van zijn eigen zakgeld gekocht’). Het is een taak van ouders om regels te stellen en afspraken te maken. Twijfel je over een spel? Kijk dan eens naar het leeftijdsadvies, bij elke game wordt (pegi) advies gegeven.

Als het gaat om gaming, kun je dan ook iets zeggen over veiligheid online?
Wat een belangrijke rol speelt bij gaming, is groepsdruk, net zoals bij andere jongerenthema’s zoals sexting of pesten. En dat heeft volgens mij veel met veiligheid te maken. Bij bepaalde games speel je in een team met anderen, en heb je een verantwoordelijkheid in de groep. Dit kan hoog oplopen. Speel je normaal 2 of 3 uur, dan kun je ineens gedwongen worden om 4 uur te gaan spelen. Kan je dit niet? Dan wordt je er zo uitgeknikkerd. Ga je extra veel spelen? Hierdoor stijg je in achting, word je steeds interessanter. Gamen is soms lastig in de hand te houden: door de levels, de winst, het beter worden, een eigen wereld, de oneindigheid, de aantrekkelijkheid van geweld, en de eigen verantwoordelijkheid. Jongeren spelen vaak met vrienden online. Maar juist ook het spelen met onbekenden kan leiden tot flinke groepsdruk. Voor ouders en docenten is het goed om te onthouden dat je wel in flink stevige schoenen moet staan om niet met dit soort continue verleidingen mee te gaan.

Dan maar die games de deur uit houden, waar mogelijk? (vraagt PlayBack wat plagerig)
[Hierop moet Tanna hard lachen]. Games zijn ook hartstikke leuk. Je leert er veel van, het is een goede manier om te leren samenwerken, het is ontspannen, je leert nieuwe tactieken en het is goed voor je oog-handcoördinatie. Dus nee, dat zou ik nooit zeggen. Er is ook geen game die ik zou verbieden, kijk vooral heel goed naar jouw kind wat belangrijk voor hem/ haar is.

Welke sites raad je ouders en docenten aan?
Voor andere vragen of tips, verwijs is graag naar www.uwkindengamen.nl en www.mijnkindonline.nl.

Met veel dank aan Tanna Luiten, preventie adviseur van Iriszorg.