Terug

Drie gouden tips voor ouders, in de zomervakantie maandag 19 juni 2017

Misschien gaat je kind deze zomer voor het eerst op vakantie. Of wordt het een wilde festivalzomer? Wat geef je jouw kind mee, behalve een condoom? We vragen Andrea Breebaart van de preventie-afdeling van Brijder Jeugd om advies. Andrea geeft trainingen en voorlichting aan ouders en jongeren over alcohol/drugs, gamen en sociale media. Dagelijks vragen ouders haar om tips hoe je grenzen kunt aangeven met betrekking tot diverse middelen.

Tip 1: Maak duidelijke afspraken.
Geef als ouder duidelijk aan wat je van je kind verwacht. Maar belangrijker nog: ga het gesprek aan hoe zij zich aan deze afspraken kunnen houden. Geen alcohol drinken is een duidelijke afspraak, maar verken met je kind de situaties waarin hij of zij terecht kan komen. En laat ze meedenken over goede oplossingen, en hoe ze nee kunnen zeggen. Laat ze bijvoorbeeld zelf drinken kopen zodat het makkelijker is om een frisje te bestellen. Zo hou je de keuze in eigen hand. Let op: tijdens de vakantie gelden dezelfde afspraken als thuis.

Tip 2: Gamen in de zomer     
Veel jongeren lijken moeite te hebben met het gevoel zich te vervelen. En gaan dan snel gamen of Netflixen om de tijd maar te vullen. Het is daarom belangrijk om met je kinderen andere activiteiten te ondernemen. Motiveer ze tot het doen van karweitjes of ga samen dingen ondernemen. Maak een planning wanneer ze wel mogen gamen en wanneer niet, en doe dit ook op vakantie.
Je wilt niet dat je kind zich onttrekt aan de vakantie, en nog steeds gamet, maar dan in Frankrijk!

Tip 3: Geniet!
Besteed niet de hele vakantie aan begrenzen en het gesprek aangaan.
Kies een moment waarin je duidelijke afspraken maakt met elkaar. Doe dit vóór de vakantie. Kom er als ouder op terug als je denkt dat het niet goed gaat en er andere afspraken nodig zijn. Maar vooral: geniet van elkaar en het mooie weer. En blijf altijd in gesprek met elkaar.
 

Met dank aan Andrea Breebaart.