Terug

De sprong naar de brugklas dinsdag 30 november 1999

Bijna zomervakantie! Tijd om te chillen, leuke dingen te doen en je op te laden voor het volgende schooljaar. Voor veel ouders (en kinderen) is dit ook start van een nieuwe periode. Hun kind, of beter gezegd puber, gaat straks kilometers alleen naar school fietsen. Wil geen boterhammen meer mee, want dat is niet cool. En trekt het liefst hetzelfde aan als zijn klasgenoten.

Vind je dit herkenbaar? Dan wordt jouw kind vast ook een brugpieper. Leuk! En spannend, want die sprong naar de brugklas kan groot zijn. Voor jou, maar ook voor je kind. PlayBack heeft daarom een spoedcursus ontwikkeld in het omgaan met de veranderingen die komen kijken bij de overgang van groep 8 naar de brugklas: De Grote Sprong. In scherpzinnige en humoristische acts laten twee acteurs van PlayBack zien wat er allemaal gebeurt als je naar de middelbare gaat.

Samen communiceren
‘Deze voorstelling móest gemaakt worden,’ vertelt Lis de Kort, actrice en gespreksleider bij PlayBack. Zij ontwikkelde De Grote Sprong. ‘Veel kinderen en ouders hebben zin in de tijd die komen gaat en vinden het tegelijkertijd spannend. Ik merk dat als ik zowel met kinderen als ouders praat, ze het moeilijk vinden om met elkaar in contact te blijven. Om echt te luisteren en elkaar te zien. Er verandert veel. Naast dat je kind naar de middelbare gaat, belandt het ook in de pubertijd. Wat veel lichamelijke veranderingen en een flinke toename van hormonen met zich meebrengt.

Waar blijf jij als ouder als de wereld van je kind 180 graden draait? Hoe stel je grenzen, praat je met elkaar, luister je naar elkaar? Hoe laat je je kind los, geef je het vertrouwen, maar raak je het niet kwijt? Welke grenzen hebben ze (juist nu) nodig? En hoe leg je als kind nu duidelijk uit wat er in je omgaat en wat de regels zijn in jouw nieuwe wereld? De Grote Sprong is een samenkomst, waarin je samen met je kind onderzoekt wat jullie daarin nodig hebben van elkaar.’

Betrokkenheid en vertrouwen
In samenwerking met Gerda de Groot, coördinator bij het CJG Leiden, speelde PlayBack onlangs de open voorstelling van De Grote Sprong voor een volle zaal springers. Zij bevestigt dat de overgang groot is voor 8e groepers. ‘Er komt ontzettend veel op ze af, alles is nieuw en van de oudsten worden ze weer de jongsten. Het is daarom belangrijk je kind goed te begeleiden en betrokken te zijn. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen vaker thuis te zijn als ze uit school komen, help ze met huiswerk of het maken van een planning. Je hoeft er niet té veel bovenop te zitten, want door ze vertrouwen en vrijheid te geven, vergroot je juist hun zelfvertrouwen en weerbaarheid.’

Met dank aan Lis de Kort en Gerda de Groot

De Grote Sprong is voor ouders en kinderen uit groep 8 en brugklas.