Terug

De acteurs van NU over hun eigen geldsores dinsdag 23 februari 2016

Over geld praten is een taboe, dat doen we in Nederland te weinig. Daarom vragen we de acteurs van NU expres: hoe ga jij met geld om? Heb je onlangs een grote aankoop gedaan? En heb je een goede tip voor jongeren?  PlayBack-acteurs Bas, Said en Sanne doen boekje open over hun eigen financiële situatie.

Sanne: ik ben supertrots op die bak!

Een voorstelling maken over geld is spannend, want geld heeft voor iedereen een andere betekenis. Ik was vroeger best zuinig. Mijn vader werkte bij een bank, dus ik heb al vroeg geleerd te sparen. Je kunt het maar één keer uitgeven werd altijd gezegd. Ik vond het ook leuk om het saldo op mijn rekening te zien groeien, dus had ik mijn eerste baantje al op mijn dertiende. En als ik jarig was zei ik dat ik briefgeld spaarde.

Nu vind ik het veel belangrijker ook te genieten van geld. Zo heb ik laatst een mooie auto gekocht. Dan wordt sparen echt beloond, ik ben supertrots op die bak! Mijn tip: zodra je inkomsten hebt direct een deel op een spaarrekening zetten en proberen met de rest de maand door te komen.

Said: Geld om te leven of leven voor geld?
Als Marokkaanse Nederlander is mij vroeger aangeleerd dat de buitenwereld altijd moet zien dat het goed gaat. Met de nadruk op ‘zien’. Hoe krijg je dat voor elkaar? Door altijd te blijven lachen? Ja, want een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Ja, dat kan wel. Maar iemand die heel de dag lacht, kan al snel als ‘raar’ worden gezien. Nee, dat is het ook niet. Wacht even: ik weet het. Die buurman, die schuin tegen over mij woont. Elke keer als hij op vakantie gaat of nieuwe spullen aanschaft. Dan zeggen ze: Met hem gaat het goed.’ Dus ik moest het zoeken in materialisme. Daarvoor heb ik geld nodig. Hoe ik daar aan kom of hoe ik mij daarover voel, dat maakt niks uit. Zolang de buiten wereld maar ZIET, dat het goed gaat. Ik kan je zeggen: dat hield ik niet lang vol. 

Dus ik heb gekozen voor mij zelf. Geld om op zoek te gaan naar wat mij gelukkig maakt in het leven. En de buitenwereld dan? ‘Nee’, zeg ik dan. Zolang ik maar weet dat het goed met mij gaat!

Bas: 'Ik gaf in een zomer 650 euro uit aan cd’s'

Ik ben een bespaarder, zonder dat ik het laat om flink te spenderen. Ik geef mijn geld uit aan de dingen die ik belangrijk vind; reizen i.p.v. kleding kopen; muziek i.p.v. een kopje koffie onderweg (behalve als ik er echt enorm veel zin in heb en ik weet dat de koffie op de plek waar ik naar op weg ben een stuk minder lekker is). Ik vind het een sport om dingen tegen een goede prijs te krijgen. Tegelijk voel ik me weer schuldig als ik eindelijk eens een paar schoenen koop voor een te lage prijs. Wie is hier eigenlijk de dupe van? denk ik dan.

Na mijn eerste zomer hard werken (ik was 15) heb ik 1200 gulden verdiend. 650 daarvan heb ik in één keer uitgegeven aan cd's. Na drie maanden waren alle cd's bezorgd. Verschillende websites, goedkoopste prijzen... Nog steeds 550 gulden op m'n rekening.

Ik zit op mijn geld; ik heb nu eenmaal weinig nodig. Maar ik ben op zoek naar een huis. Als het me lukt om door die overspannen huizenmarkt te komen, zal ik het in z'n geheel uit willen geven. Ik schrik soms van het gemak en de vanzelfsprekendheid van uitgaven (bij jongeren). Dan denk ik; Bedenk goed of je iets echt wil hebben. En het is extra fijn om nog iets over te hebben als je iets uitgeeft.