Terug

Boekentip Waarom gezond verstand tot domme keuzes leidt maandag 30 maart 2015

Henriëtte Prast, gespecialiseerd in gedragseconomie, is hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en auteur van de boeken Geld en Geluk en Alles draait om geld. Eind maart verschijnt haar nieuwe interessante boek Waarom gezond verstand tot domme keuzes leidt. Ze combineert inzichten uit de psychologie en economie om het gedrag van mensen te verklaren. En richt zich in dit boek daarbij onder andere op omgaan met geld. Want waarom lenen mensen, en in het bijzonder jongeren, eigenlijk zo gemakkelijk geld, terwijl ze weten dat dit eigenlijk nog meer geld kost?

Invloed van reclames
In een eerder gepubliceerd artikel op de website van het Nibud gaf hoogleraar Prast aan dat onze samenleving een consumptiemaatschappij is geworden: “We kunnen 24/7 bij ons geld, en we kunnen het ook 24/7 uitgeven. Reclame die overal, en vaak ook subtiel, aanwezig is, stelt mensen bloot aan allerlei verleidingen en leidt tot een consumptiedruk die volledig ingaat tegen de essentie van het voorkomen van schulden. Vooral impulsieve en statusgevoelige jongeren zijn gevoelig voor de boodschap van reclames dat je alles moet willen hebben. Zij geven dan ook meer geld uit, sparen minder, komen vaker dan gemiddeld geld te kort en lenen eerder.”

Meer dan optellen en aftrekken
Jongeren blijken zelfbeheersingmechanismen nodig te hebben. Niet voor niets is het spaarvarken oorspronkelijk zo ontworpen dat je het moest stukgooien om er iets uit te halen. Sociale normen en gewoontes hebben echter invloed op het gedrag van jongeren. Uit onderzoek blijkt dat iemands mate van zelfbeheersing, discipline en verantwoordelijkheidsgevoel al op jonge leeftijd wordt bepaald door een combinatie van persoonlijke eigenschappen en opvoeding. In de kern gaat het er dus om dat je jongeren niet alleen leert optellen en aftrekken, maar ze vooral ook inzicht geeft in wie zij zijn en hoe ze kunnen anticiperen op hun omgeving. En dat je in gesprek gaat met ze aan de hand van vragen zoals ‘Wat maakt het nou dat jij zoveel geld wil uitgeven?’ De jongerenvoorstelling Crisis kan hierbij een handje helpen.