Terug

Boekentip: Alles over pesten - Mieke van Stigt maandag 29 juni 2015

Sinds mei 2015 ligt het boek ‘Alles over pesten’ van socioloog en pedagoog Mieke van Stigt in de boekwinkel. Een toevoeging op alles wat er al over pesten geschreven is. Vooral ook omdat het benadrukt hoe groot de rol is die begeleiders van kinderen kunnen innemen om pesten te voorkomen. Het is een inspirerend geschreven boek dat makkelijk leest. Persoonlijke verhalen van de schrijfster vormen de rode draad. Een aanrader!

Zijn kinderen wreed? Is pesten onvermijdelijk? Ben je vroeger zelf gepest en ben je bang dat jouw kind hetzelfde lot wacht? Mieke van Stigt bespreekt in 'Alles over pesten' waarom sommigen de klos zijn en waar ouders van gepeste kinderen tegenaan lopen. Dat doet zij aan de hand van wetenschappelijke inzichten uit de psychologie, sociologie, biologie en de praktijk, afgewisseld met tips en adviezen.

In het online magazine Kiind vertelt Mieke van Stigt meer over haar boek 'Alles over pesten'. Hieronder een fragment: "Pesten is een leiderschapsprobleem. En dat verklaart meteen ook waarom scholen zo afhoudend kunnen zijn in hun reacties: ze geven niet graag toe dat ze tekortschieten (in, wat gezegd moet worden, een helse taak: honderden kinderen in één gebouw). Het laat zien dat je de groepsprocessen niet aan de kinderen kan en mag overlaten. (…) Wat we, op scholen maar ook in bedrijven en instellingen, nodig hebben is een sfeer van respect en veiligheid, niet een sfeer van onveiligheid en geweld. Uiteindelijk functioneert iedereen in de echte grotemensenwereld beter bij ruimte, respect en verbondenheid. Wie wil dat nou niet?"

Wil je het hele artikel lezen? Klik dan hier.