Terug

Arnhemse Koerier over ouderavond Like Me zaterdag 17 januari 2015

Arnhem - Noor is 13 jaar en is ziek thuisgebleven van school. Haar ouders trekken het ziek zijn van Noor sterk in twijfel. Bij navraag komt het hoge woord eruit. Noor voelt zich eenzaam en verdrietig en hoort, volgens eigen zeggen, bij het groepje van de sukkels. Noor wordt buitengesloten en dagelijks gepest via Social Media. Noor voelt zich eenzaam.

Het is één van de scènes uit de voorstelling Like van theatergroep Playback die donderdagavond 15 januari speelde op het Lorentz Lyceum in Arnhem. Een voorstelling over de pijn van buitengesloten worden en de invloed van Sociale Media hierop. De aula van de school was goed gevuld met ouders van Lorentz leerlingen die geïnteresseerd zijn in het cybergedrag van hun kind en vragen hebben over het pesten op sociale media. Acteurs schetsen op treffende, herkenbare en humoristische wijze de belevingswereld van pesters, omstanders en gepeste jongeren. Onderwerpen als internetgedrag, pesten en Social Media werden op een bijzonder effectieve wijze aan de kaak gesteld. Vervolgens mochten ouders uit de zaal laten zien hoe zij met uiteenlopende situaties omgaan en werden er tips en trucs uitgewisseld. Op interactieve wijze krijgen de ouders van Lorentz leerlingen inzicht in de mogelijkheden om pestgedrag te stoppen en te voorkomen.

Jos van Deursen, rector van het Lorentz Lyceum is enthousiast over de theatervoorstelling: “Tegenwoordig leven tieners met hun mobiele telefoon in de hand. Met de opkomst van Social Media zijn ze soms de hele dag online. Social Media biedt vele mogelijkheden maar vergemakkelijkt tegelijkertijd de mogelijkheid om digitaal te pesten. De school is een goede plek om online omgangsvormen met elkaar te bespreken en vast te leggen. Onze lessen mediawijsheid in de onderbouw zijn daarin een waardevolle eerste stap”. De wijze waarop PlayBack Like speelt, heeft op ouders een grote indruk gemaakt. Geweldig gespeeld, vol met humor, herkenbaar en confronterend waren veelgehoorde reacties uit het publiek. 

[Bron: Arnhemse Koerier]