Terug

Amira (19) kan door misstap geen merkkleding meer kopen. dinsdag 16 februari 2016

Op veel MBO’s bestaat een financieel spreekuur. We vroegen drie stagiairs van Kredietbank West-Brabant, Marloes, Danique en Lois om een case met ons te delen. Zij stuurden ons het verhaal van Amira (19). Amira, leerling kappersopleiding niveau 3, denkt alles financieel voor elkaar te hebben, maar een vriendin gooit roet in het eten…

Dure sierraden
Amira (19) zit op het mbo en volgt de kappersopleiding, niveau 3. Amira woont al een tijdje op kamers in een leuk studentenhuis. Zij moet iedere maand de huur betalen, de inboedelverzekering, het gas, water en licht, het telefoonabonnement, het lesgeld, de zorgverzekering en de boodschappen. Bovendien wil Amira graag merkkleding aan en draagt ze dure sierraden.

Leuke extraatjes
Zij heeft een bijbaantje in een lunchcafé en verdient hier een aardig centje bij. Gelukkig krijgt ze ook studiefinanciering die bestaat uit de uitwonende basisbeurs en aanvullende beurs. Ze heeft alle toeslagen aangevraagd waar ze recht op heeft dus dat is ook een leuk extraatje.

‘BFF’
Het lukt Amira tot op heden om alles netjes te betalen. Amira heeft een goede vriendin van de opleiding, dacht ze. Zij vertrouwde haar volledig en dacht dat ze beste vriendinnen waren. Amira heeft voor haar een telefoonabonnement afgesloten omdat zij nog maar 17 is. Haar vriendin heeft dit een altijd terugbetaald aan Amira tot vorige maand. Toen ineens betaalde zij niet meer en moet Amira haar telefoonrekening betalen. Nu bouwt Amira schulden op en wordt het ook steeds moeilijker om haar andere vaste lasten te kunnen betalen. Het ergste van alles is dat ze nu ook niet eens meer merkkleding kan kopen!

Wat nu?
Amira had van een klasgenoot gehoord dat er een financieel spreekuur bij haar op school bestond. Als leerling hoefde je alleen een Whatsapp te sturen om een afspraak te maken. Amira vond dit best spannend, want ze schaamde zich voor de situatie. Desondanks heeft ze een Whatsapp gestuurd en is er een datum en tijdstip afgesproken. Degene van het financieel spreekuur komt naar haar school toe om een gesprek te voeren over haar situatie.

Het gesprek
Het eerste gesprek is een intake waarbij we kijken naar de vraag van de leerling en een plan opstellen. Tijdens de vervolgafspraak is er aandacht besteed aan het contact tussen Amira en haar vriendin. Amira vertelde dat ze nog contact heeft met haar vriendin en dat het contact nog wel oké is. Amira heeft het niet betalen van de telefoonrekeningen nog niet besproken of er iets van gezegd, want ze had hier nog geen tijd voor gehad. Hierop vroegen we door en kijken we wat er nodig is om dit gesprek alsnog te voeren.

De begroting van Amira
Tijdens dit gesprek is er ook een begroting opgesteld: we schrijven op wat Amira allemaal aan inkomsten ontvangt en waar ze haar geld aan uitgeeft.  Uit de begroting bleek dat Amira iedere maand geld over zou moeten houden maar dit merkt Amira aan het eind van de maand niet. Dan is haar geld echt op. Om er achter te komen waar dit geld aan op gaat, heeft Amira het advies gekregen om een kasboek bij te gaan houden. Met een kasboek houd je (per week) bij wat je koopt en hoeveel dat kost. Door dit te noteren krijg je inzicht in wat je uitgeeft. Bij Amira kan dit inzicht geven in wat ze mogelijk onnodig uitgeeft en waar ze eventueel op kan bezuinigen.

Van schulden naar sparen
Amira heeft meerdere afspraken gehad. Haar vriendin had teveel uitgegeven aan kerstcadeaus en durfde niet te zeggen dat ze het niet kon betalen. Uiteindelijk heeft de vriendin alles betaald en betaalt de rekeningen nog steeds. Amira voelt zich nu prettiger en heeft inzicht in haar uitgaven en inkomsten. Tegenwoordig spaart ze zelfs 30 euro per maand op haar spaarrekening.

Met dank aan Marloes, Danique en Lois!

Over het Financieel Spreekuur
Het financieel spreekuur van Kredietbank West-Brabant is in september 2014 van start gegaan. Zij voorzien zes MBO’s in Breda en Roosendaal van het financieel spreekuur. Allerlei vragen komen voorbij, zoals het niet kunnen betalen van schoolboeken of lesgeld, vragen over studiefinanciering of toeslagen of schulden.