Terug

Alles goed?! maandag 11 maart 2019

Alles goed?! Een vraag makkelijk gesteld, maar soms o zo moeilijk om eerlijk antwoord op te geven. Neem bijvoorbeeld Simon. Simon heeft last van stemmingswisselingen. Aan de buitenkant zie je dat niet, hij heeft veel vrienden, een vriendinnetje en is altijd vrolijk. Simon is perfectionistisch en erg bang dat anderen denken dat hij iets niet kan, ofwel ‘zwak’ zou zijn. Hij is er goed in te doen alsof het met hem allemaal wel goed gaat. Maar als zijn ouders scheiden, komt Simon in een echte depressie terecht.

Simon is de hoofdpersonage uit onze nieuwste voorstelling Alles goed?! waarin PlayBack met jongeren het onderwerp ‘psychische gezondheid’ onderzoekt. Iedere jongere die we ermee bereiken is winst. Met deze voorstelling willen we jongeren het gevoel geven dat ze niet alleen zijn. En hen aansporen over zichzelf en hun sombere gevoelens te praten.

Inzicht
We willen jongeren inzicht geven in zichzelf, zodat ze gaan herkennen dat ze sombere gedachten hebben. En we willen ze inzicht geven in anderen met sombere gedachten, zodat ze weten hoe ze daarmee om kunnen gaan. Juist omdat het zo moeilijk is daar openlijk over te praten. Niet alleen omdat de omgeving het niet begrijpt of serieus neemt, maar ook omdat je simpelweg geen woorden hebt voor wat je voelt.

Verborgen
Er zijn in Nederland veel jongeren die niet weten dat ze bovengemiddeld somber zijn. Op 19-jarige leeftijd heeft 20-25% van de jongeren een depressieve periode doorgemaakt. Nog veel meer jongeren hebben in hun omgeving te maken met naasten die last hebben van een depressie.
Depressie is vaak een verborgen probleem bij jongeren. De problemen keren zich naar binnen (komt vaak voor bij meisjes) en zijn daardoor lastig zichtbaar voor de buitenwereld. Of keren zich naar buiten (komt vaak voor bij jongens) en worden dan bestempeld als gedragsproblemen. Onder kwetsbare jongeren (met een lage sociale status met laag inkomen en lage opleiding) liggen de aantallen nog veel hoger blijkt uit onderzoek van het CBS.

Nieuwsgierig?
In november 2019 gaat Alles goed?! in première. Maar eerst doen we vooronderzoek. Om de belevingswereld van jongeren nog beter te begrijpen als het gaat over psychische gezondheid. We gaan vanaf nu in gesprek met jongeren, docenten, vertrouwenspersonen en kinderpsychologen om de belevingswereld en de taal van jongeren nog beter te begrijpen. Daarna schrijft Evianne Lamme het script en beginnen in juli de repetities met Wouter van Elderen, Floor Rolf en Imke Donkers.